Ongeveer een jaar geleden is Ictivity verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in Eindhoven met een prachtige moderne inrichting. Wel een beetje vreemd om te midden van een pandemie met lockdowns een nieuwe hippe locatie te betrekken. Veel parkeergelegenheid, goede koffie, sfeervol ingericht en waar naast de gebruikelijke voorzieningen ook plaats is voor ontspanning met dartborden en game-consoles. Het woord ‘kantoor’ past eigenlijk ook niet meer bij deze nieuwe locatie. Het is een moderne flexibele spot geworden waar we elkaar graag ontmoeten. Erg trots op het nieuwe onderkomen, maar toch bleef ons pand akelig leeg in de eerste maanden.

Sinds we te maken hebben met Covid-19 is werken voor heel veel mensen compleet veranderd. Hoewel ICT-ers in de regel weinig moeite hebben met techniek en het remote werken vrij geruisloos werd geadopteerd, blijft het sociale aspect, samenwerken en elkaar fysiek ontmoeten een bijna noodzakelijke eerste levensbehoefte onder de ‘Ictivianen’. De impact van thuiswerken heeft namelijk op zaken zoals de teamcohesie en betrokkenheid van werknemers een enorme impact. Het kantoor heeft bij Ictivity echt een sociale functie. Even met elkaar geinen, een snelle blik op iemands lichaamshouding of een kort gesprek met een bak koffie levert zoveel meer op dan een vooraf geplande Teams meeting.

We zijn nu eenmaal collega’s die graag samen optrekken in bijvoorbeeld creatieve brainstormsessies en die persoonlijke gesprekken over ambities, carrière, maar ook zelfs hobby’s en voetbal het liefst fysiek met elkaar doen. Om dit te faciliteren en in goede banen te leiden, zijn we vrij snel met de ontwikkeling van de Anderhalve Meter App gekomen om de bezetting inzichtelijk en beheersbaar te houden. Hiermee hebben we bij Ictivity in een vroeg stadium toch weer mensen met elkaar laten samenwerken en een plek op kantoor geboden. Tevens zien we de combinatie thuis- en op kantoor werken voorlopig niet meer verdwijnen.

Waar ga je als werkgever en management de komende tijd op inzetten? In de praktijk blijkt eigenlijk dat we helemaal niet hoeven te stimuleren om naar kantoor komen. De flexibele ontmoetingsplek van Ictivity motiveert tot meer fysiek samenwerken, wat een grote plus is. We zien dat ook terug in de ‘Anderhalve Meter App’, waarmee zo goed als iedere beschikbare werkplek wordt gereserveerd. En dat is precies de bedoeling die we voor ogen hadden met het creëren van een plek die ontzettend uitnodigt om naar ‘de zaak’ te komen. Om dat veilig en verantwoord te kunnen doen, moeten we dit soms zelfs remmen in plaats van stimuleren. Daarmee lost dit dilemma zich in het geval van Ictivity vanzelf op.

Door: Reno van der Looij, Salesmanager bij Ictivity