Na twintig jaar bij dezelfde werkgever, maakte Barbara een gedurfde overstap naar Ictivity. En daar heeft ze geen seconde spijt van: “Hier kan ik meedenken, krijg ik vertrouwen en kan ik zelfstandig mijn werk doen in een goede sfeer.” In deze blog vertelt ze over hoe zij als teamleider Operations haar team coacht in hun ontwikkeling.

“Het gaat om de verbinding die je met een persoon maakt.”

Hoe kwam je bij Ictivity terecht?
“Na twintig jaar bij een grote telecomprovider, werd ik nieuwsgierig. Hoe zou het ergens anders zijn? Dus plande ik een aantal oriënterende gesprekken, bij aansprekende bedrijven die ook nog eens dichter bij huis gevestigd waren. Een vriend wees mij op Ictivity – dat bleek een gouden tip.”

Wat was je eerste indruk?
“Heel fijn en warm. Een uur sprak ik met twee Ictivianen. Dat ging niet zozeer over vakinhoudelijke kennis, maar wél over wat mij beweegt, wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Zo ging het balletje rollen.”

Je bent nu een half jaar aan de slag: zijn jij en Ictivity zo’n match als je vooraf hoopte?
“Voor mij was dat héél belangrijk: pas ik bij dit bedrijf? Na een half jaar kan ik daar volop ‘ja’ op antwoorden. Juist ook in een crisistijd zoals waar we nu in zitten, merk ik dat ik op mijn plek zit. Je moet razendsnel acteren, meedenken om tot goede oplossingen te komen, elkaar helpen. Zo ben ik zelf ook. Hier kan ik meedenken, krijg ik vertrouwen en kan ik zelfstandig mijn werk doen in een goede sfeer.”

Wat doet een teamleider bij Ictivity?
“Ik begeleid 22 IT professionals die allemaal werkzaam zijn bij klanten op locatie. Soms doen ze projecten zoals implementaties en migraties, een andere keer zijn ze gedetacheerd voor een bepaalde periode. Mijn rol is om hen te coachen op competenties, ontwikkeling en zo nodig ook gedrag. Het is óók aan mij om te kijken of mijn medewerkers in projecten goed functioneren, opdrachten naar tevredenheid van klanten uitvoeren en of uren gemaakt worden zoals gepland.”

Wat houdt het coachen in?
“Samen met mijn team kijk ik naar hun talenten. Waar word je blij van? Waar zitten jouw sterke punten? Of waar heb je hulp bij nodig? En hoe kunnen we samen een groeipad maken, het liefst binnen Ictivity? Mijn functie heeft dus niets met IT te maken. Ja, er komt af en toe een technische term voorbij, maar dat is niet mijn focus.”

Kennis van IT is dus niet de basis van jouw vak. Wat zijn wél belangrijke eigenschappen?
“Als teamleider moet je sociaal en communicatief sterk zijn. Vertrouwen geven, met elkaar praten en goed kunnen luisteren zijn essentiële skills. Net zoals begripvol zijn, maar óók de waarheid kunnen vertellen. Als ik zie dat iemand niet op zijn plek zit, moet dat uitgesproken en onderzocht worden. Daarin ben ik heel open en eerlijk.”

Je coacht als vrouw een team van 22 technische mannen – is dat lastig?
“Vooraf werd gevraagd: ‘Hoe ga je je mannetje staan’? Dat mijn team uit enkel mannen bestaat is niet echt een issue: in mijn vorige baan coachte ik ook twintig mannen. Ik zie sowieso niet zoveel verschil tussen mannen of vrouwen; het gaat veel meer om de verbinding die je met een persoon maakt. Dus die vraag was eigenlijk snel van tafel.”

Mis je wel eens de technische kennis?
“Dat ik niet op de technische inhoud zit, is voor mijn team juist fijn. Omdat zij weten dat ik hen niet test op vakkennis, of mij bemoei met hoe zij een project uitvoeren. Het gaat mij écht om hun persoonlijke ontwikkeling. Komt er toch een technisch probleem naar voren in zo’n gesprek? Dan vraag ik of zij het in hele eenvoudige taal willen uitleggen. Mooi om te zien dat mijn teamleden vaak zelf al een idee hebben voor een oplossing. Aan mij de taak om hen het vertrouwen te geven om met dat eigen inzicht aan de slag te durven gaan. ”

Hoe vaak spreek je jouw teamleden?
“Ik plan minimaal één keer per maand een gesprek in. En soms vraagt iemand zelf een extra gesprek aan, als ze ergens tegenaan lopen bijvoorbeeld. Nu doen we dat via videobellen. Een keer zo’n afspraak afzeggen vanwege een te drukke agenda kan gebeuren. Maar ik wil weten wat er bij mijn team speelt, dus één keer per maand wil ik ieder teamlid écht zien.”

OK, jullie zitten digitaal bij elkaar. Hoe gaat zo’n gesprek? Waar hebben jullie het over?
“We bespreken alles. Hoe gaat het met je? Hoe gaat het thuis? Waar loop je tegenaan in je werk? Onze gesprekken hebben geen agenda, tenzij iemand zelf een specifiek onderwerp wil bespreken. In de basis hebben we dus altijd een free-format gesprek, waarin alles gezegd kan worden.”

Welke ontwikkeling in je team is je bijgebleven?
“Eén van mijn teamleden wil op langere termijn leraar worden. Nu gaat hij eerst kijken of hij iets bij de trainingstak van Ictivity kan doen. Mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is binnen ons bedrijf. Zolang hij nog bij ons werkt, kunnen we gebruik maken van zijn vaardigheden en kennis. En zo help ik hem zijn doelen te behalen op de lange termijn. Mooi om samen met mijn team hun ambities te ontdekken.”

Zou jij onderdeel willen uitmaken van het team van Barbara? We zijn nog op zoek naar nieuwe Ictivianen!

Barbara Bijnen